Onze pagina over bekkenfysiotherapie bij kinderen is onderverdeeld in:
Bovengenoemde dingen kunnen een reden zijn om naar een kinderbekkenfysiotherapeut te gaan.
Kinderbekkenfysiotherapie is fysiotherapie bij plas- en of poepproblemen bij kinderen. De bekkenfysiotherapeut heeft een speciale opleiding gevolgd om naast volwassen mannen en vrouwen ook kinderen te kunnen behandelen.
Je leert van alles over poepen en plassen en de spieren die je blaas en darm afsluiten en openen, over hoeveel drinken je lichaam per dag nodig heeft en over gezond eten met genoeg vezels.
En natuurlijk ga je oefenen hoe je de spieren waarmee je poep en plas ophoudt kunt ontspannen en aanspannen. Of hoe je het best op de wc kunt zitten om de plas er zo gemakkelijk mogelijk uit te laten lopen.
De kinderbekkenfysiotherapeut zal eerst een gesprek hebben met jou en je ouders om precies te horen wat er aan de hand is om je zo goed mogelijk te kunnen helpen.
Daarnaast zal er gevraagd worden om een paar dagen poep- of plasdagboekjes bij te houden, of drink- en vezellijsten in te vullen.
Het is handig als je een map meeneemt voor de informatie en plaatjes die je meekrijgt, zodat je thuis alles nog eens rustig na kunt lezen of bekijken.
Kinderbekkenfysiotherapie is gespecialiseerde fysiotherapie in het gebied van buik, bekken en bekkenbodem bij kinderen.
Om goed inzicht in de klacht te krijgen zal er eerst een gesprek plaatsvinden en zal gevraagd worden om vragenlijsten in te vullen en een plas- of poepdagboek, het drinkvolume- en/of vezellijsten bij te houden.
Hierna wordt een onderzoek gedaan, waarna (in overleg met ouder(s), kind en eventueel in samenspraak met de verwijzer) een behandelplan kan worden opgesteld.
De bekkenbodem is een spierlaag onder in ons lichaam. De bekkenbodem heeft meerdere functies zoals het helpen sluiten en openen van de anus en de urinebuis en het dragen van de buikorganen. Stoornissen bij kinderen treden meestal op wanneer de bekkenbodemspieren te gespannen zijn of wanneer ze niet op de goede manier of op het juiste moment aanspannen of ontspannen. Bekkenbodemspieren zijn bewust en actief te gebruiken, ook bij kinderen. Veel kinderen zijn zich hiervan niet bewust of voelen dit niet.
Bekkenbodemproblemen bij kinderen uiten zich meestal als plas- en/of poepproblemen. Van alle zevenjarigen verliest 5 tot 8 procent overdag urine en 15 procent nog 's nachts. Er zijn ongeveer 100.000 kinderen in Nederland met poepproblemen. Een poepprobleem betekent in de meeste gevallen obstipatie ofwel verstopping. Obstipatie gaat vaak samen met ontlastingsverlies, variërend van poepvegen in het ondergoed tot het verlies van forse porties ontlasting.
De behandeling kan zich richten op:
De bekkenfysiotherapeutische begeleiding bij kinderen zal op een speelse manier, passend bij de leeftijd, aangeboden worden. Met behulp van platen en tekeningen wordt uitleg gegeven over de werking van darmen en blaas.
Kinderen leren hoe de bekkenbodem gevoeld, ontspannen en aangespannen kan worden. Bovendien worden ze geïnstrueerd over hoe ze zo goed mogelijk kunnen plassen en/of poepen.
Een kinderbekkenfysiotherapeut heeft na de opleiding tot geregistreerd bekkenfysiotherapeut een speciale post-hbo-opleiding kinderbekkenfysiotherapie gevolgd.
Matty Krisman en Tamara van der Ros-Jansen Holleboo zijn gespecialiseerd bekkenfysiotherapeuten binnen onze praktijk.
Neem contact met ons op voor meer informatie of wanneer u een afspraak wilt maken.